I wanna find here...

воскресенье, 14 февраля 2010 г.

План розслідування. Гомеопатія.


Привід: лікарі звичайних поліклінік виписують пацієнтам рецепти на гомеопатичні препарати, хоча доказів, що вони діють, немає, і науковці вважають гомеопатія лженаукою.

План дій:

1. Розпитати пацієнтів з такими рецептами: від чого їм виписали гомеопатію (якщо людина погодиться розказати); чи вірять вони в дію цих "ліків"; чи пробували раніше гомеопатію.

2. Поспілкуватися із лікарями поліклінік і лікарень, які виписують гомеопатію: чи знають вони, що дію цих препаратів не доведено, а Всесвітня організація здоров'я застерігає використовувати ці препарати при інфекційних та інших серьйозних захворювань; чому виписують ці ліки; чи знають, що це може бути небезпечно; на який ефект розраховують.

3. Поспілкуватися із лікарями-гомеопатами: де вони навчалися гомеопатії; що власне є гомеопатією; на яких дослідженнях грунтують лікарські властивості гомеопатичних препаратів; чому вважають їх кращими за класичні лікарські засоби; які можуть навести приклади успішного застосування гомеопатії (чи хтось одужав); що вважають з приводу того, що ВОЗ не визнає гомеопатію медициною; як пояснюють те, що основні гомеопатичні принципи не відповідають уявленням про функціонування здорового і хворого організму (гомеопатія вважає, що лікувати треба подібне-подібним, наприклад, пташиний грип частинками птахів в пігулках).

4. Поспілкуватися з представниками Міжнародної медичної гомеопатичної Ліги в Україні (м. Одеса), Асоціації гомеопатів України.
4(а). Поспілкуватися з практикуючими лікарями, що вони думають про гомеопатичні препарати.

5. Перевірити дослідження, на яких грунтуються лікарі-гомеопати.
5(а). Поспілкуватися із Віце-президентом Української Академії Медичних Наук, з головою лікувально-профілактичного відділу АМНУ. Спитати їх про дослідження, на які спираються гомеопати.

6. Спитати продавців аптек, як часто в них купують гомеопатію за рецептом і без; скільки коштують гомеопатичні препарати.

7. Вияснити у Міністерства охорони здоров'я чи мають гомеопатичні препарати ліцензії, на підставі чого такі ліцензії видаються, які фармацевтичні компанії постачають найбільшу кількість таких препаратів в Україну.

8. Поспілкуватися з представниками цих копманій в Україні.

1 комментарий:

  1. Kristina, this could be an interesting story! It would be very interesting to know how popular homeopathic remedies are here in Ukraine, compared to other countries. (In Germany and Austria, they are very popular, but in the UK much less so. The reason seems to be culture and tradition.) Have they become more popular in recent years? If so, why? In the end, this story might be about cultural attitudes toward medicine. Or it might be about the successful marketing of homeopathic remedies by the companies selling them.

    ОтветитьУдалить